OBW wandelroute 2: “Koog a/d Zaan -Westzaan - Wormerveer”

 

 

Ca. 10 km

Van station Koog/Zaandijk via Westzaan en Zaandijk naar station Wormerveer.

(buiten het broedseizoen 1-8 t/m 15-3)

 

U verlaat station Koog/Zaandijk en slaat rechtsaf de Wezelstraat in. Na ca. 50 meter steekt u bij de stoplichten over en gaat linksaf de parallelweg Dr. J. Mulderstraat in. Bij de volgende stoplichten recht oversteken en voor het politiebureau linksaf. Aan uw rechterhand ziet u al wat veenmoerasland. Onder het viaduct van de A8 door rechtsaf het Guispad op naar molen “De Schoolmeester”, de enige nog werkende papiermolen van Nederland. De molen is op werkdagen (ma t/m vr) te bezichtigen.

Na dit staaltje oudhollandse techniek verder rechtdoor en dan rechtsaf de Middel op. Na ca. 50 meter linksaf het Weiver op. Deze loopt u uit tot na een kleine bocht bij de volgende stoplichten. Voor u ligt Westzaan met zijn bekende Regthuys. U gaat rechtsaf langs het fietspad tot bij de rotonde. Even verderop  staat de oudste watertoren van Noord-Holland op de grens van Westzaan en Assendelft, gebouwd in 1882 met oorspronkelijk een gietijzeren waterbassin. Dit werd in 1922 vervangen door een betonnen bassin. De toren is helaas niet te bezichtigen omdat hij privé bezit is.

Aan uw rechterhand vindt u onderaan het talud een smal bruggetje. Via de trap omlaag. Hier begint het Riettoppad. Vervolg uw weg over dit bruggetje en loop ca. 1500 meter dwars door het veenmoeras, soms op de bodem, soms over een plankier. Zo ziet u het landschap van binnenuit met typische moerasvegetatie. Aan het eind van het pad weer een bruggetje over en u staat bij het talud van de A8. Rechtsaf een deel door het gras tot de verharde weg: de Middel. Dan rechtdoor waarna de weg met een linkerbocht onder het viaduct van de A8 door gaat. Na ca. 100 meter ziet u een fietspad aan uw rechterhand en hier volgt de route het Freek Engelpad. Dit pad voert langs de zuidzijde van het Guisveld en komt uit bij het politiebureau dat u al op de heenweg hebt gezien. (*)(**) Linksaf de Fortuynweg op en de wijk Rooswijk in, die deel uitmaakt van de woonkern Zaandijk. Over de brug linksaf de Hendrik Andriessenstraat in. Deze vervolgen tot rechts bij de Igor Strawinskystraat. Ga deze straat rechtsaf in tot aan het einde, bij het Frans Marspad (links voor; er staat geen straatnaambordje). Via een bruggetje dit pad op en via nog 5 bruggen tot het einde volgen terwijl u zicht heeft op het Guisveld. Dan eindigt de tocht bij de sportvelden van Wormerveer.

Langs deze sportvelden en via een tunneltje onder het station Wormerveer door bereikt u de Provincialeweg en tevens het eindpunt van deze mooie tocht (ca. 10km). U kunt de trein terugnemen of langs de Provincialeweg terug wandelen naar het beginpunt: station Koog/Zaandijk.

Hopelijk heeft u genoten van het mooie veenweidengebied dat zo verrassend dicht bij de stad is gelegen.

* Verkorte route: U slaat bij het politiebureau (8km) linksaf, steekt de weg over en volgt de parallelweg Dr. J.Mulderstraat tot bij de stoplichten. Hier rechtsaf de Wezelstraat in en hier, aan uw linkerhand, is station Koog/Zaandijk (8.5 km), het eindpunt is het beginpunt!

** Alternatieve “ tussenroute” u slaat hier linksaf en volgt de Dr. J. Mulderstraat. Recht oversteken over het spoor naar de Guisweg die u ca. 500 meter volgt, en over de brug bereikt u de Zaanse Schans, wat ook zeer de moeite waard is (www.dezaanseschans.nl). Dan terug over de Guisweg, de Provincialeweg over en u bent bij station Koog/Zaandijk, of u vervolgt de route bij het politiebureau zoals omschreven.

Deze route wordt u aangeboden door “de Vereniging tot Ongeschonden Behoud Westzijderveld”.

 

www.obwzveld.nl