In 2020 start Staatsbosbeheer met werkzaamheden in de veenweidegebieden van de Zaanstreek en in Varkensland. We werken aan het herstel van de Natura 2000-gebieden. In opdracht van provincie Noord-Holland heeft Staatsbosbeheer de maatregelen uitgewerkt en zorgt nu voor de uitvoering. De werkzaamheden zijn onderdeel van de landelijke aanpak om de natuur te herstellen door het overschot van stikstof te verminderen. 

Herstel van kwetsbare natuur 

In de veenweidegebieden van Zaanstreek-Waterland bevindt zich Europese topnatuur. Hier komen bijzondere (veenmos-)rietlanden voor, met daarin zeldzame planten en dieren, zoals het vleesetende plantje ‘ronde zonnedauw’ en de ‘Noordse woelmuis’. 

De kwaliteit van deze natuur staat onder druk. Als gevolg van een overmaat aan stikstofneerslag groeien algemene planten sneller en verdringen daardoor de zeldzame planten en dieren in een hoog tempo. Om deze effecten tegen te gaan voert Staatsbosbeheer in opdracht van de provincie Noord-Holland extra maatregelen uit. Daarmee zorgen we ervoor dat de soortenrijkdom aan planten en dieren zich kan herstellen. De werkzaamheden vinden plaats in de polder Westzaan, de Kalverpolder, het Oostzanerveld en in Varkensland. 

Planning 

Vanaf februari zijn de eerste werkzaamheden in het Euverenweggebied en de Lus (beide polder Westzaan) gestart. Geprobeerd wordt om voor half maart de werkzaamheden af te ronden. Bij eventuele uitloop zullen de werkzaamheden pas na het broedseizoen worden hervat.  

Alle overige werkzaamheden zullen waarschijnlijk pas vanaf augustus 2020 worden gestart. Het is de bedoeling om alle werkzaamheden uiterlijk 1 april 2021 af te ronden.

 

Meer weten? 

Kijk op www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/zaanstreek/werk-in-uitvoering voor actuele informatie. Rechtstreeks een vraag stellen aan de boswachter kan ook. Per mail kunt u uw vraag stellen aan boswachter Jamie Jenner via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

---------------------------------------------------------------------