Afdrukken

 

OBW wandelroute 3: “Zaanse Veenweiden en Rietmoerassen”

 

Ca. 12,5 km

Van station Zaandam naar station Wormerveer

(buiten het broedseizoen 1-8 t/m 15-3)

Start op station Zaandam: Verlaat het station aan de Westerwateringzijde.

Steek bij het zebrapad over en ga linksaf naar de brandweerkazerne. Neem hier de trap omhoog naar de Westzanerdijk.

Over deze wat slingerende dijk tussen de dijkhuizen door, gaat u tot u aan uw rechterzijde het Westerwindpad aantreft. Hier gaat u in en komt onderaan de helling gelijk bij de “Fronik boerderij” (2km), een oude Zaanse boerderij die in de huidige staat dienst doet als kinderboerderij. Deze boerderij wordt gerund door vrijwilligers uit de omgeving. (www.fronikboerderij.nl). Vervolg het pad en u treft tweehonderd meter verder de moderne boerderij van de familie Rutte die op biologisch dynamische wijze vee houdt op de weilanden voor u. Dit in nauwe samenwerking met StaatsBosBeheer. (kijkzaans.nl/bioboerderij-Rutte-zaandam)

Uitzichtpunt:

Wilt u het veenweidegebied van bovenaf bekijken, neem dan de witte brug aan uw rechterhand en volg het pad ca. 200 meter tot de hellingopgang van de heuvel (voorheen vuilnisbelt). U hebt helemaal bovenop de heuvel een prima totaalbeeld van het weidegebied, alsmede de ligging direct bij de stadsrand. Daarna wandelt u omlaag en vervolgt de route vanaf de witte brug. U vervolgt het pad langs de uiterste westrand van Zaandam terwijl u links kunt genieten van de vogels in de veenweiden van het Westzijderveld, een onderdeel van de polder Westzaan.

Als u dan halverwege het pad een hoge houten brug opgaat, staat u op de grens van het agrarische veenweidengebied links en het laagveenmoeras- gebied rechts.

Ga over de brug en vervolg het Westerwindpad langs de westrand van Koog a/d Zaan west. Hier heeft u zicht op Westzaan en het meest Zaanse uitzicht dat u kunt treffen met aan de horizon de Watertoren, de grote Kerk, het Regthuys en een drietal molens.

Het pad eindigt bij de rotonde aan de linkerzijde. Hier steekt u over en vervolgt uw weg links op de Omgelegde Guisweg. Langzaam klimt de weg naar de brug vanwaar u een prachtig zicht heeft op respectievelijk de molens “De Zwaan” de allerkleinste, “De Jonge Dirk” er vlak naast, en verderop “Het Prinsenhof”. Allen aan de linkerzijde. We volgen de weg tot bij de kruising en gaan hier rechtsaf het Guispad op naar molen “De Schoolmeester”, de enige nog werkende papiermolen van Nederland. U kunt de molen bezichtigen.

Na dit staaltje oudhollandse techniek te hebben bewonderd gaat u dit pad verder af. Aan het eind slaat u linksaf onder het viaduct van de snelweg A8 door, langs het Politiebureau Zaanstreek (8km) (*), (**), rechtdoor op de Fortuynweg de wijk Rooswijk in, dat deel uitmaakt van de woonkern Zaandijk. Verder over de brug linksaf de Hendrik Andriessenstraat in. Deze vervolgen tot u rechts bij de Igor Strawinskystraat komt. Ga deze straat rechtsaf in tot u bij het Frans Marspad (9km) komt (links voor; er staat geen straatnaambordje). Via een smal bruggetje gaat u dit pad op en volgt het pad met nog 5 bruggen tot het einde, terwijl u zicht heeft op het Guisveld. Dan eindigt de tocht bij de sportvelden van Wormerveer. Langs deze sportvelden bereikt u de Provincialeweg en via een tunneltje het station Wormerveer wat het eindpunt is van deze mooie tocht (12.5km).

Hopelijk heeft u genoten van het mooie veenweidengebied dat zo verrassend dicht bij de stad is gelegen.

* 8.5 km route: U slaat bij het politiebureau (8km) rechtsaf en volgt de parallelweg Dr. J.Mulderstraat tot bij de stoplichten. Hier gaat u rechtsaf de Wezelstraat in en hier ligt links station Koog/Zaandijk (8.5 km)

** Alternatieve “tussenroute”: u slaat hier rechtsaf, volgt de Dr. J. Mulderstraat en steekt de spoorweg over naar de Guisweg die u ca. 500 meter volgt. Over de brug bereikt u de Zaanse Schans, wat ook zeer de moeite waard is. (www.dezaanseschans.nl) Dan terug over de Guisweg, u steekt de Provinciale- weg over en u bent bij station Koog/Zaandijk, of u vervolgt de route bij het politiebureau zoals omschreven.

Deze route wordt u aangeboden door “de Vereniging tot Ongeschonden Behoud Westzijderveld”.

www.obwzveld.nl